Geschiedenis

Geschiedenis

Mens sana non potest vivere in corpore sicco...


De geschiedenis van het kasteeldomein "De Spijker" gaat terug tot in de vroege middeleeuwen (1089). Een oorkonde uit dat jaar vermeldt de site op de parochie Sint-Kruis (deelgemeente van Brugge) als de plaats waar de tienden (opbrengsten) van de grafelijke graanbelasting werden verzameld. De boeren stonden een tiende van hun graanoogst af aan de heerser als belasting in natura. Een "Spijker" is een opslagplaats voor dergelijk graan en is afgeleid van het Latijn "Spicarium". Hoeve De Spijker gelegen net naast het kasteel wordt al drie generaties bewoond door de familie Vanhaecke die deze hofstede heeft uitgebouwd tot een melkveebedrijf met daarnaast het hoevetoerisme, een oord waar iedereen kan proeven van de pure rust, landelijke sfeer en dit overheerlijk blonde bier.
Oude graanschuur

Hoeve De Spijker bestaat uit het boerenhuis, het kasteelhuis, het koetshuis, stallingen en de graanschuur. Rond de hoeve liggen 50ha weiden en akkers waar ook gedeeltelijk graan op verbouwd wordt.


De graanschuur dateert van 1796. De muren werden vroeger met kalkmortel bekleed. In die tijd was het echter gebruikelijk aan de kalkmortel melk, bier, wijn of ossenbloed toe te voegen om deze sterker te maken. Wat men hier juist gebruikt heeft is moeilijk te achterhalen, maar er is een sterk vermoeden dat het hier met ossenbloed behandeld is geweest.


De muren van de graanschuur zijn aan de voor- en achterkant opengewerkt met smalle verluchtingsspleten. Deze dienden om het graan voldoende te verluchten.


Middeleeuwen

Betaling van de tienden

Bier was in de middeleeuwen de gebruikelijke drank van het gewone volk. Het was veiliger dan water, omdat het water in de steden vaak vervuild was, terwijl bier bij de bereiding gekookt en gefilterd werd. Bovendien was bier voedzaam: het bevatte graan en de gist was rijk aan vitamine B en andere nodige stoffen. De biercomsumptie was in de middeleeuwen dan ook zeer hoog: in de Lage Landen dronk men zo'n 300 liter bier per persoon per jaar, terwijl dit vandaag amper 80L bier per persoon per jaar is.


Moraal: 'Een gezonde geest kan niet leven in een droog lichaam'


Kasteel de Spijker

 

Contact

De Haeckse Brouwers GCV

Pieter Vanhaecke

Brugge Belgiƫ

BE 0640 797 836

info[at]spijkerbier.be

© 2014 SPIJKER | all rights reserved